Skip to main content

19.8.2022

Kela: Perhevapaauudistus voimaan 1.8.2022 alkaen

Perhevapaauudistus tulee voimaan – molempien vanhempien etuudet haettavissa

Perhevapaauudistus tulee voimaan 1.8.2022.  Uudistus koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Kaikkiaan uudistuksen piirissä on tänä vuonna noin 37 000 vanhempaa.

Perhevapaauudistuksen jälkeen vanhempainpäivärahat ovat nimeltään erityisraskausraha, raskausraha ja vanhempainraha. Kaikki uuden lain mukaiset etuudet ovat haettavissa OmaKelassa 1.8.2022 alkaen.

Raskaana oleva vanhempi on voinut hakea uuden lain mukaista raskausrahaa ja vanhempainrahaa Kelasta toukokuusta alkaen. Heinäkuun 22. päivään mennessä hakemuksia oli saapunut kaikkiaan 6 257 ja päätöksiä tehty 1 169 (ks. taulukko hyvinvointialueittain tiedotteen lopussa).

– Uusien etuuksien hakeminen on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Uusi tietojärjestelmä rakennettiin tiukassa aikataulussa, mutta sen käyttöönotto onnistui hyvin. Myös viestintä uudistuksesta aloitettiin jo viime vuoden puolella, kertoo etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta.

Nyt myös lapsen toinen vanhempi voi hakea uuden lain mukaista vanhempainpäivärahaa 1.8.2022 alkaen. Jos lapsella on kaksi vanhempaa, vanhempainraha jakautuu tasan, eli molemmilla on käytettävissään 160 arkipäivää.  Oman kiintiön päiviä voi sovittaessa luovuttaa enintään 63 arkipäivää toiselle vanhemmalle tai lasta hoitavalle henkilölle.

Synnyttävä vanhempi on jo toukokuusta lähtien voinut luovuttaa oman kiintiönsä päiviä toiselle vanhemmalle, mutta toinen vanhempi voi luovuttaa päiviä vasta sitten, kun lapsi on syntynyt.

– Olemme jo nyt saaneet Kelaan viestejä, joissa isät ilmoittavat vanhempainrahapäivien luovuttamisesta. Tämä ei siis vielä onnistu. Sitä paitsi luovuttaminen pitää tehdä OmaKelan kautta, jotta äiti voi hakea näitä luovutettuja päiviä, Aholainen muistuttaa.

Vanhemmat voivat jatkossakin pitää vapaata 18 arkipäivää samaan aikaan. Vanhempainrahapäiviä voi käyttää haluaminaan ajankohtina siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta.

Uudistuksen tavoitteena on hoitovastuun jakaminen joustoja hyödyntäen. Raskaus- ja vanhempainrahapäivien laskuri helpottaa perhevapaiden suunnittelua. Laskurilla voi laskea, miltä ajalta raskaus- ja vanhempainrahaa voi saada. Laskurin tietoja voi myös hyödyntää keskusteltaessa vanhempainvapaista työnantajan kanssa.

– Toivomme, että uudistuksen mukaisesti vanhemmat käyttäisivät mahdollisuuksien mukaan omat päivänsä ja hyödyntäisivät joustoja perhevapaita suunnitellessa, Aholainen jatkaa.

Aholainen toivoo asiakkailta ymmärrystä, jos asiakaspalvelu tai hakemusten käsittely ruuhkautuu jossain vaiheessa.

– Uudistus on myös Kelan etuusratkaisijoille uusi. Kaikki hakemukset käsitellään mahdollisimman nopeasti, mutta ruuhkahetkiä voi syksyn aikana syntyä, Aholainen sanoo.

Perhevapaita koskeva uusi ja vanha laki toimivat rinnakkain vuoden 2024 loppuun asti. Vanhaa lainsäädäntöä sovelletaan, kun lapsen laskettu aika on ennen 4.9.2022.

Lisätietoa verkossa

Vanhempainpäivärahat 4.9.2022 jälkeen – kela.fi
Vanhempainpäivärahat – laskettu aika ennen 4.9.2022 – kela.fi

Esitteet suomeksi ja ruotsiksi

Lapsiperheet: Perhe-etuudet lyhyesti ja selkeästi 2022
Barnfamiljer: Lättläst om familjeförmåner 2022

Esitteitä saa Kelan palvelu- ja asiointipisteistä. Työantajat, neuvolat ja muut yhteistyökumppanit voivat tilata suurempia eriä osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Tilaukseen tarvitaan tilaajan nimi, osoite sekä tilattavien esitteiden tarkat nimet, kielivalinnat ja kappalemäärät.

Viimeisimmät artikkelit