Skip to main content

8.7.2021

STM: EU:n koronatestitodistus ja sairastetun koronavirustaudin todistus Omakantaan 14.7

 

 

 

EU:n koronatodistus täydentyy. Todistukset koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 14.7. alkaen. EU:n koronarokotustodistus on ollut saatavilla Omakannasta 22.6. alkaen.

EU:n koronatodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista. Kukin EU-maa voi itse päättää todistuksen mahdollisista muista käyttötarkoituksista.

Henkilön on ennen matkaa selvitettävä, mikä EU:n koronatodistus tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen. Rajanylitykseen voi riittää EU:n koronarokotustodistus. 

  • EU:n koronarokotustodistus näkyy Omakannassa, kun henkilö on saanut koronarokotuksen. Todistuksessa näkyvät viimeisimpänä saadun rokotteen valmistenimi ja antopäivä sekä rokoteannosten määrä. Jos on saanut kaksi rokotusta, vain jälkimmäisen rokoteannoksen valmistenimi näkyy todistuksessa.
  • EU:n testitulostodistuksen saa Omakantaan, kun on käynyt koronatestissä ja saanut siitä tuloksen. Todistus näkyy Omakannassa uusimman testituloksen perusteella.
  • EU:n todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakantaan, kun on sairastanut koronan ja sairastuminen on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella. Koronatestejä on kahdenlaisia: PCR-testejä ja pikatestejä (antigeenitesti). Pikatestin tulos ei kelpaa todistamaan sairastettua koronavirustautia.

Matkustamista varten tarvittavat koronatestit tehdään yksityisessä terveydenhuollossa

Kansallisen koronatestausstrategian mukaan Suomesta ulkomaille suuntautuvan matkustamisen takia tehtävät koronatestit toteutetaan pääsääntöisesti yksityisessä terveydenhuollossa. Nämä koronatestit ovat maksullisia.

Suomeen palattaessa tehtävät testit ovat kuitenkin julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia. Paluutesti kannattaa varata etukäteen, esimerkiksi FINENTRY-palvelun kautta.

Kela ei korvaa matkustussyistä yksityisessä terveydenhuollossa tehtyjä koronatestejä. Sairausvakuutuslain mukaisesti Kela korvaa ainoastaan oireisille henkilöille sekä THL:n ohjeistuksen mukaisissa altistumistilanteissa myös oireettomille henkilöille lääkärin määräyksestä tehdyt koronatestit.

Kaikki EU-todistukset ovat maksuttomia. Myös yksityisellä tehdyistä koronatesteistä saa EU:n testitulostodistuksen Omakannasta. 

Yleisesti matkustaessa on hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta. Ennen matkalle lähtöä on tarkistettava huolella kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus. Koronavirustilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua äkillisesti.

Matkustajan tulee selvittää kohdemaan kriteerit testituloksen voimassaololle

Testituloksen voimassaolo alkaa näytteenottohetkestä tai sen vuorokauden alusta, jolloin näyte on otettu.

  • EU-asetuksen suosituksen mukaan negatiivinen testitulos mahdollistaa matkustamisen pikatestin perusteella 48 tuntia ja PCR-testin perusteella 72 tuntia näytteenoton jälkeen.
  • Todistus sairastetusta taudista on voimassa suosituksen mukaan aikaisintaan 11 vuorokautta ja enintään 180 vuorokautta siitä, kun henkilö on saanut positiivisen koronatestituloksen.
  • Koronarokotustodistus on voimassa 12 kuukautta.

Sekä testi- että sairastamistodistuksissa on voimassaoloon liittyviä rajoituksia. Matkustajan tulee itse selvittää mahdolliset kohdemaan ajantasaiset rajanylityskriteerit käytetyn testimenetelmän ja tuloksen kelpoisuusajan suhteen. EU-maita koskevat matkustusohjeet ja -rajoitukset on koottu Re-Open Europe -verkkosivustolle.

Ennen matkalle lähtöä matkustajan on ladattava todistus itselleen Omakannasta. Jos henkilö ei saa ladattua todistusta, hänen on oltava yhteydessä hoitaneeseen terveydenhuollon organisaatioon ja pyydettävä tulostettua todistusta. Tulostetun todistuksen tulee sisältää vastaavat tiedot kuin EU:n koronatodistuksen.

Lisätietoja

Kansalaiskysymykset Omakannan koronatodistuksista:

Omakannan asiakaspalvelu: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Avautuu uudessa välilehdessä

Kysymykset koronatodistuksissa olevista virheistä tai puutteista:

  • rokotustodistuksen osalta rokotteen antanut terveydenhuollon organisaatio
  • koronatestien osalta koronanäytteen ottanut organisaatio

Kysymykset ulkomaiden koronatodistusvaatimuksista sekä laiva- ja lentoyhtiöiden todistuskäytännöistä:

  • matkan kohdemaan omat korona-aiheiset verkkosivut tai laiva- ja lentoyhtiön omat verkkosivut ja asiakaspalvelukanavat