Skip to main content

27.6.2022

STM: EU:n koronatodistusten myöntämistä jatketaan 30.6.2023 saakka 

 

 

 

Tuore asetus jatkaa EU:n koronatodistusten myöntämistä yhdellä vuodella 30.6.2023 saakka. Tarkoituksena on varmistaa vapaa liikkuvuus EU-alueella, vaikka koronatilanne jatkossa huonontuisi. Matkalle lähtiessä täytyy edelleen varmistaa, vaatiiko kohdemaa matkustajilta koronatodistusta maahan saapuessa tai palveluita käytettäessä.

EU:n digitaalinen koronatodistus otettiin ensimmäisen kerran käyttöön kesäkuussa 2021. Se oli alun perin voimassa 30.6.2022 saakka. Vaikka asetuksen voimassaoloa jatketaan nyt vuodella, arvioidaan tarve uudelleen jo puolen vuoden kuluttua. EU:n tavoitteena on poistaa koronatodistus käytöstä heti, kun epidemiatilanne sallii.

Eri maiden koronatodistusten käytännöt ja vaatimukset rajanylitystilanteessa vaihtelevat. EU-maita koskevat matkustusohjeet ja -rajoitukset on koottu Re-open EU -verkkosivustolleLinkki toiselle sivustolle. Jokainen jäsenmaa määrittelee omassa lainsäädännössään, kuinka koronatodistusta kansallisesti hyödynnetään.

Suomessa EU:n digitaalisen koronatodistuksen saa jatkossakin Omakanta-palvelusta tai asioimalla kotikunnan terveydenhuollossa. Todistus on saatavilla riippumatta siitä, vaatiiko Suomi todistusta omilla rajoillaan. 

Lisätietoa

Kansalaiskysymykset Omakannan koronatodistuksista

Yleinen neuvonta:

  • Omakannan asiakaspalvelu: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Huom. Omakannan asiakaspalvelussa ei ole mahdollista tarkistaa tai korjata henkilökohtaisia terveystietoja. Olethan näissä tapauksissa yhteydessä sinua hoitaneeseen terveydenhuollon yksikköön.

Koronatodistuksissa olevat virheet tai puutteet:

  • Terveydenhuolto: rokotteen antanut tai koronatestin ottanut organisaatio

Ulkomaiden todistusvaatimukset sekä laiva- ja lentoyhtiöiden todistuskäytännöt: