Kela: Kela julkaisi ensimmäiset vuoden 2022 selkoesitteet

 

Kela on julkaissut ensimmäiset vuoden 2022 selkoesitteet. Selkoesitteet esittelevät Kelan etuudet selkokielellä eri elämäntilanteissa. Myös Kelan kumppanit voivat tilata esitteitä itselleen.

Kela julkaisee vuosittain 8 erilaista elämäntilannekohtaista selkokielistä etuusesitettä. Viisi näistä on nyt julkaistu suomeksi ja ruotsiksi. Samalla on päivitetty myös esitteiden saamenkieliset kieliversiot.

Nyt valmistuneet esitteet ovat

  • Toimeentulotuki
  • Työttömyys
  • Yleinen asumistuki
  • Sairastaminen ja kuntoutus
  • Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille.

Lapsiperheet ja Eläkkeet ja muut eläkkeensaajan tuet -esitteet valmistuvat myös lähiaikoina. Lapsiperheet-esitteessä huomioidaan tänä vuonna erityisesti perhevapaauudistus. Uudessa esitteessä kuvaillaan sekä vanhan että uuden järjestelmän mukainen tilanne. Opiskelijoiden ja asevelvollisten tukia koskeva esite päivitetään lukuvuotta, ei kalenterivuotta koskevaksi. Se julkaistaan myöhemmin keväällä.

Hankalia kohtia on muotoiltu aiempaa selkeämmiksi, ja esimerkiksi Muutto Suomeen -esitteeseen on lisätty esimerkkihenkilöt tuomaan tekstiin konkretiaa. Lisäksi esitteisiin on tietenkin päivitetty myös uudet etuussummat ja mahdolliset muut etuusmuutokset.

Päivityksen yhteydessä myös esitteiden ulkoasu on hieman uudistunut; värit ovat entistä pastellisempia ja tekstin lomassa esitetyt verkko-osoitteet nousevat paremmin esille. Esitteiden kanteen on myös lisätty hyödyllinen vuosiluku. 

Suomen- ja ruotsinkieliset selkoesitteet ja niiden saamenkieliset versiot päivitetään vuosittain. Englannin-, venäjän- ja vironkieliset versiot päivitetään joka toinen vuosi.

Kumppanit voivat tilata esitteitä Kelasta

Kela lähettää esitteitä omien palvelupisteiden lisäksi myös esimerkiksi sosiaalitoimistoihin, TE-toimistoihin ja neuvoloihin. Lisäksi kumppanit voivat itse tilata selkoesitteitä ja muita esitteitä Kelan lomakevarastosta sähköpostitse (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.). Minimitilausmäärä on 10 kappaletta/lähetys.

Kelan selkoesitteiden ja muiden esitteiden ja infolehtisten pdf-verkkoversioihin voi tutustua kela.fi-sivuilla. Esitteiden verkkoversioissa huomioidaan saavutettavuusvaatimukset, joten niiden selailu onnistuu hyvin myös ruudunlukijalla.

Selkokieli on oma kielimuotonsa

Selkokeskus on myöntänyt Kelan selkoesitteille selkotunnuksen. Tunnus on merkki siitä, että julkaisu täyttää selkokielen kriteerit. Selkokieli on oma suomen kielen muotonsa, jossa sisältö, sanasto ja rakenteet on mukautettu helpommin ymmärrettäviksi.

Selkomateriaaleista hyötyvät erityisesti

  • henkilöt, joilla on muistisairauksia tai lukemisen ja oppimisen vaikeuksia
  • kehitysvammaiset henkilöt
  • sellaiset henkilöt, joille suomi tai ruotsi ei ole äidinkieli.

Kelalla ei ole olemassa erikseen yleiskielisiä etuusesitteitä, koska on ajateltu, että selkoesitteet palvelevat kaikkia käyttäjiä. Selkokieli sopii kaikille, ja se on samalla hyvä lähtökohta myös muun kielisille käännöksille.

Selkoesitteiden sisältö löytyy myös kela.fi-verkkosivuilta suomeksiruotsiksi ja saameksi.

Tutustu Kelan esitteisiin:

Back to Top