STM: Syöpäseulontoja laajennetaan

 

 

 

Suolistosyöpien seulontaa otetaan käyttöön valtakunnallisesti. Samalla kohdunkaulansyövän seulontoja laajennetaan. Valtioneuvosto muutti torstaina 12.8. seulonnoista annettua asetusta. Muutos tulee voimaan 1.1.2022.

Suolistosyövän seulonta otetaan käyttöön asteittain valtakunnallisesti kaikille 56-74-vuotiaille. Seulonta toteutetaan kahden vuoden välein.

Vuonna 2022 suolistosyöpäseulonta aloitetaan koko maassa 60–68-vuotiaille miehille ja naisille. Seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että vuonna 2031 kaikki 56-74-vuotiaat ovat mukana.

Suolistosyöpää seulotaan Euroopassa laajalti ja EU suosittelee jäsenmailleen seulontojen järjestämistä. Suomessa suolistosyöpien seulontaa on pilotoitu kahdessatoista kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana. 

Samalla laajennetaan kohdunkaulansyövän seulontoja 30-65-vuotiaisiin. Nyt seulonnat ovat päättyneet 60-vuotiaiden ikäryhmään useimmissa kunnissa. Valtakunnallisella asetuksella kaikki 65-vuotiaat pääsevät seulontoihin asuinpaikasta riippumatta.

Syöpäseulonnoilla on mahdollista havaita syövän esiasteita ja löytää syöpä varhaisvaiheessa. Sekä kohdunkaulansyövän että suolistosyövän seulontojen vaikuttavuudesta on selkeää tutkimusnäyttöä. 

 

Back to Top