Kela: Kelan selkoesitteet vuodelle 2020 on julkaistu 

Uusissa esitteissä esitellään kaikki Kelan tuet ja palvelut selkosuomeksi ja -ruotsiksi. Esitteet on eritelty eri elämäntilanteiden mukaan, ja niitä on yhteensä kahdeksan erilaista. Esitteitä saa Kelan palvelupisteistä.

Esitteissä kerrotaan Kelan tuista ja palveluista selkokielellä. Uusia esitteitä on selkeytetty entisestään: kielenkäyttöä on yhtenäistetty, taittoa väljennetty ja tietoa jaettu entistä helppotajuisemmiksi kokonaisuuksiksi. Suomenkielisten esitteiden sisältö on sama kuin viime syksynä julkaistulla kela.fin selkosuomi-sivustolla. Vastaavat selkokieliset sivut julkaistaan ruotsiksi myöhemmin tänä vuonna.

Esitteet päivitetään vuosittain. Niitä on kahdeksan erilaista:

 • Eläkkeet ja muut eläkkeensaajan tuet
 • Lapsiperheet
 • Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille
 • Opiskelu ja asevelvollisuus
 • Sairastaminen ja kuntoutus
 • Toimeentulotuki
 • Työttömyys
 • Yleinen asumistuki

Esitteistä seitsemän on jo julkaistu, ja opiskelijoille ja asevelvollisille suunnattu esite päivitetään myöhemmin.

Esitteitä jaetaan Kelan palvelupisteissä, ja niitä on toimitettu monille yhteistyökumppaneille jaettavaksi asiakkaille. Esitteitä on toimitettu muun muassa sosiaalipalveluiden toimipisteisiin, neuvoloihin ja TE-toimistoihin.

Jos tarvitset esitteitä, voit tilata niitä Kelan lomakevarastosta: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Pienin lähetettävä määrä on 10 kappaletta/esite.

Uudet kieliversiot vasta ensi vuonna

Uudet esitteet julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi. Muut kieliversiot, eli englanti, viro ja venäjä, päivitetään joka toinen vuosi. Uudet kieliversiot julkaistaan ensi vuonna.

Selkosuomi on oma suomen kielen muotonsa, jossa sanasto ja rakenteet on mukautettu helpommin ymmärrettäviksi. Selkoesitteitä on tehty Kelassa jo vuodesta 2010 asti.

Selkomateriaaleista hyötyvät erityisesti esimerkiksi

 • henkilöt, joilla on muistisairauksia tai lukemisen ja oppimisen vaikeuksia
 • kehitysvammaiset henkilöt
 • sellaiset henkilöt, joille suomi tai ruotsi ei ole äidinkieli.

Kielenhuoltaja kertoo: selkokieli sopii kaikille

Selkoesitteitä päivittävä kielenhuoltaja Essi Lehtinen korostaa, että vaikka esitteet onkin kirjoitettu selkokielellä ja tehty yhdessä Selkokeskuksen kanssa, ne on tarkoitettu kaikille.

– Selkoesitteiden teksti ei ole oikeastaan kovinkaan erilaista tekstiä kuin esimerkiksi kela.fin teksti. Myös yleiskielisille sivuille on yritetty kirjoittaa vaikeista asioista mahdollisimman selkeästi. Suurin ero selkoesitteiden ja yleiskielisen sisällön välillä on informaation määrä, Essi Lehtinen tarkentaa. Hän myös huomauttaa, ettei Kelalla ole olemassa erikseen yleiskielisiä esitteitä, koska on ajateltu, että selkoesitteet palvelevat kaikkia käyttäjiä.

Kaikki esitteet julkaistaan myös pdf-muodossa kela.fissä. Tutustu uusiin selkoesitteisiin:

Esitteet asiakkaille

Back to Top