Yle: Yksityinen lastenlääkäri kalleinta Kymenlaaksossa, silmälääkäri Uudellamaalla 

Kelan tietojen mukaan yksityisen silmälääkärikäynnin hinnassa voi olla kaupungista riippuen kymmenien eurojen ero.

Lastentautien erikoislääkärillä käyminen maksaa selvästi eniten Kymenlaaksossa. Halvinta samanlainen yksityislääkärin vastaanotto on naapurimaakunnassa Etelä-Karjalassa, selviää Kelan tutkimusblogissa(siirryt toiseen palveluun) julkaistuista tiedoista.

Kela vertaili yksityislääkärien keskimääräisiä vastaanottomaksuja maakunnittain.

Erot olivat jopa kymmeniä prosentteja, kun Lappeenrannassa keskimääräinen käynti maksoi 75 euroa ja Kotkassa tai Haminassa 108 euroa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla keskimääräinen hinta oli 90 euroa.

Koko maan keskimääräinen 20 minuutin vastaanottokäynnin hinta oli vuoden 2018 lopussa hieman yli 90 euroa.

Silmälääkärillä käynti taas maksaa selvästi eniten Uudellamaalla, 30 minuutin käynti melkein 120 euroa. Koko maan keskimääräinen hinta vastaavalle käynnille on hieman yli sata euroa.

Yksittäisistä kaupungeista kalleinta silmälääkärillä käynti on Kauniaisissa, Espoossa ja Helsingissä, keskimäärin noin 120 euroa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa vastaava käynti maksoi vuoden 2018 lukujen perusteella noin 85 euroa.

Kelan keräämien yksityisten sairaanhoitopalvelujen keskimääräisiä hintoja voi vertailla Kelan tilastoraportin(siirryt toiseen palveluun) avulla.

Kaikkiaan yksityisten lääkäripalvelujen maksut ovat nousseet 2010-luvulla selvästi elinkustannusindeksiä enemmän.

Esimerkiksi naistentautien erikoislääkärin keskimääräinen käyntimaksu on noussut vuodesta 2010 vuoteen 2018 peräti 36 prosenttia. Saman aikajakson aikana lastentautien erikoislääkärien palkkiot ovat nousseet 33 prosenttia ja silmätautien erikoislääkärien 31 prosenttia.

Sen sijaan magneettikuvausten hinta puolittui vuodesta 2010 vuoteen 2016.

Back to Top