STM: Hallitus valmistelee pienempien eläkkeiden korottamista 

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi, jossa korotettaisiin pieniä verorahoitteisia eläkkeitä. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa on päätetty käyttää 183 miljoonaa euroa vuodessa pienimpien eläkkeiden korottamiseen. Hallitusohjelman mukaan korotus kohdistuisi noin 1000 euron kuukausieläkkeeseen saakka. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan, noin 609 000 eläkeläistä tulisi saamaan pienen korotuksen eläkkeeseensä.

- Olemme iloisia ja ylpeitä voidessamme esittää tuntuvaa 50 euron korotusta pienimpiin eläkkeisiin. Tämän esityksen myötä korotuksen saisivat he, joiden arjessa lisäraha tuntuu kaikista voimakkaimmin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoo. 

Luonnoksessa hallituksen esityksesi esitetään, että pienten verorahoitteisten eläkkeiden korotus toteutettaisiin niin, että korotus ei juurikaan vaikuttaisi eläkkeensaajan asumistukeen. Lisäksi esitysluonnoksen mukaisten korotusten toteutuminen edellyttää eläketulovähennyksiin liittyviä muutoksia, jotka sisältyvät valtiovarainministeriössä valmisteltavaan talousarvioesityksen yhteydessä annettavaan hallituksen esitykseen.

Tutkimusten mukaan vuonna 2014 eläkeläisistä 12,8 prosenttia oli pienituloisia. Naisilla pienituloisuusriski on miehiä suurempi. Heikointa toimeentulo oli nuorilla eli alle 55-vuotiailla eläkeläisillä. Vuonna 2014 heidän pienituloisuusriskinsä oli 34 prosenttia. Takuueläkkeen saajista noin 45 prosenttia on alle 55-vuotiaita työkyvyttömyyseläkkeen saajia.

Esityksessä ehdotetaan myös, että nuorten kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismääriä korotettaisiin siten, että ne säilyisivät takuueläkkeen tasoisina. Tämä kannustaisi nuoria osallistumaan kuntoutukseen, kun etuustaso ei olisi eläkettä pienempi.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen tekemän esitysluonnoksen tavoitteena on eläkkeensaajien toimeentulon turvaaminen, köyhyyden ja osattomuuden vähentäminen sekä tasaisemmasta tulonjaosta huolehtiminen.

Lausuntoaika päättyy 21.8.2019. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle budjettilakina syksyllä 2019. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020.

 

Hallituksen esitys edsukunnalle pienten eläkkeiden korottamisesta (linkki hankeikkunaan)

 
Back to Top