THL: Ylipaino ja lihavuus vaikuttavat merkittävästi sairastavuuteen
Normaalipainoiset ovat lihavia ja ylipainoisia huomattavasti pienemmässä vaarassa sairastua erilaisiin kansantauteihin, selviää THL:n tutkimuksesta. Normaalipainoiset aikuiset sairastuivat 10 vuoden seurannassa tyypin 2 diabetekseen, sepelvaltimotautiin, astmaan, polvi- tai lonkkanivelrikkoon, kihtiin tai sappikivitautiin huomattavasti harvemmin kuin henkilöt, joilla oli ollut vähintään ylipainoa lähtötilanteessa.
Tyypin 2 diabetes oli tutkituista sairauksista yleisin ylipainon ja lihavuuden seuraus. Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli ylipainoisilla lähes kolminkertainen, lihavilla kahdeksankertainen ja vaikeasti lihavilla 16-kertainen normaalipainoisiin verrattuna.
Uudet tulokset nostavat esiin lihavuuden ja ylipainon merkityksen sairauksien aiheuttajana. Vaikka lihavuus ja ylipaino riskitekijöinä tunnistetaan, niiden todellinen merkitys sairauksien kehittymisessä jää usein huomioimatta.
Tutkimuksessa tarkasteltiin FINRISKI 2002- ja FINRISKI 2007 -tutkimuksiin osallistuneita aikuisia, joilla ei ollut tutkimusajankohtana tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimotautia, astmaa, polvi- tai lonkkanivelrikkoa, kihtiä tai sappikivitautia. Tutkimuksessa tarkasteltiin edellä mainittujen sairauksien ilmaantumista 10 vuoden seurannassa. Sairastuminen määriteltiin hyödyntäen terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin (Terveys-Hilmo) tietoja erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidosta ja avohoitokäynneistä sekä Kelan tietoja lääkekorvauksista.
Aikuisten lihavuus on yleistynyt kuuden viime vuoden aikana
FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan vain 28 prosenttia yli 30-vuotiaista miehistä ja 37 prosenttia naisista oli normaalipainoisia (painoindeksi alle 25).
Suomessa oli vuonna 2017 2,5 miljoonaa vähintään ylipainoista aikuista (painoindeksi 25 tai enemmän). Vaikeasti lihavia (painoindeksi 35 tai enemmän) oli miehistä 6 prosenttia ja naisista 10 prosenttia.
Myös lasten ja nuorten ylipainoisuus on huolestuttavan yleistä. Vuonna 2018 2–16-vuotiaista pojista 27 prosenttia ja tytöistä 18 prosenttia oli vähintään ylipainoisia. Lihaviksi voitiin luokitella 8 prosenttia pojista ja 4 prosenttia tytöistä. Ylipaino ja lihavuus lapsuusiässä jatkuvat usein aikuisuuteen ja lisäävät monien sairauksien vaaraa.
Lihavuuden ehkäisy lisää terveitä ja toimintakykyisiä elinvuosia ja tuo yhteiskunnallisia säästöjä
Lihavuus on yhteydessä monien sairauksien ilmaantumiseen, ja hoitosuosituksissa laihduttaminen mainitaan usein yhtenä tärkeänä hoitokeinona ja oireiden helpottajana. Lihavuuden todellinen merkitys sairauksien kehittymisessä jää kuitenkin usein huomioimatta. Lihavuudesta voi seurata sairastumista hyvinkin pian. Tässä tutkimuksessa ylipainoiset ja lihavat sairastuivat paljon normaalipainoisia henkilöitä useammin jo 10 vuoden seurannassa.
”Lihavuuden aiheuttamaa riskiä ei ole otettu tarpeeksi vakavasti. Nyt viimeistään pitäisi yhteiskunnallisin toimin tosissaan panostaa lihavuuden ehkäisyyn, kun lihavuus väestötasolla näyttää jatkuvasti lisääntyvän”, kertoo tutkimusprofessori Tiina Laatikainen.
Ylipainon ja lihavuuden ehkäisyllä voitaisiin merkittävästi lisätä väestön hyvinvointia sekä terveitä ja toimintakykyisiä elinvuosia. Ylipainoon ja lihavuuteen liittyvän sairastuvuuden väheneminen tuottaisi myös huomattavia yhteiskunnallisia säästöjä. Kokonaisuutena lihavuuteen liittyvien sairauksien hoito vie nykyään merkittävän osan terveydenhuollon resursseista.
Lihavuuden ehkäisemiseksi tarvitaan usean toimijan yhteistyötä sekä toimia yhteiskunnan eri sektoreilla. Ehkäisevä työ tulee aloittaa mahdollisimman varhain, ja sen tulee jatkua kaikkien elämänvaiheiden ajan – sikiöajasta vanhuuteen. Kaikessa väestön ruoka- ja liikuntatottumuksiin vaikuttavassa päätöksenteossa tulisi aina huomioida päätösten terveysvaikutukset.
Lähde:
Mäki P, Harald K, Lindström J, Laatikainen T. Ylipainoon ja lihavuuteen liittyvä sairastuvuus. Tutkimuksesta tiiviisti 14/2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki