THL: Influenssarokotuskattavuus nousi erityisesti lapsilla

Alle 3-vuotiaista lapsista 43 prosenttia sai influenssarokotuksen viime syksyn ja talven aikana. Parannusta edelliskauteen oli jopa 8 prosenttiyksikköä. 65 vuotta täyttäneistä puolet, eli 50 prosenttia, otti influenssarokotteen. Määrä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin edelliskaudella. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista.

Kuluneella kaudella myös 3-6-vuotiaat saivat maksuttoman influenssarokotteen. Heistä rokotteen otti 29 prosenttia. Aikaisemmin 3-6-vuotiaista vain lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat olivat oikeutettuja maksuttomiin rokotuksiin. Silloin ikäryhmästä rokotettiin 18 prosenttia. 

”Influenssarokotuskattavuus on noussut ilahduttavasti kaikissa ikäryhmissä, joista meillä on luotettavaa tietoa käytössä. Kiitos kuuluu erityisesti kentän toimijoille, jotka ovat luoneet hyviä käytäntöjä ja venyneet rokotustalkoisiin resurssipaineista huolimatta. Kohonnut rokotuskattavuus tarkoittaa vähemmän tartuntoja ja sairastumisia influenssaan ja sen jälkitauteihin”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Aluekohtaiset erot edelleen suuria

Rokotuskattavuuden aluekohtaiset erot ovat edelleen suuria. Itä-Suomessa influenssarokotuksia otettiin suhteessa huomattavasti enemmän kuin Länsi-Suomessa. 

Alle 3-vuotiaiden influenssarokotusten kattavuus vaihteli alueittain 5 prosentista 66 prosenttiin. Korkeimmat yli 60 prosentin kattavuudet saavutettiin Sallassa (66 %), Kaarinassa (62 %) ja Kauniaisissa (61 %). Yli 50 prosentin kattavuuteen päästiin myös Puolangalla, Itä-Savossa, Kuopiossa, Varkaudessa, Somerolla, Salossa, Paimio-Sauvossa, Härkätiellä, Akselissa, Raisiossa, Kirkkonummella, Espoossa, Kauniaisissa, Helsingissä ja Hyvinkäällä. 

3-6 -vuotiaiden influenssarokotuskattavuus oli korkein (yli 40 %) Sysmässä, Kaarinassa, Itä-Savossa, Kuopiossa ja Sallassa. Noin kaksi lasta kolmesta rokotetusta lapsesta sai influenssarokotteensa nenäsumutteena, yksi kolmesta pistettynä rokotteena.

65 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus vaihteli noin 30 prosentista reiluun 65 prosenttiin. Paras kattavuus, 66 prosenttia, oli Siilinjärvellä. Lähes yhtä hyvään kattavuuteen ylsivät Puolanka (60 %), Miehikkälä (60 %) ja Hamina (62 %).  

Tiedot rokotuskattavuuksista perustuvat valtakunnallisen rokotusrekisterin ajantasaisiin tietoihin. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien puutteiden vuoksi todelliset rokotuskattavuusluvut voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia.

 

 

Back to Top