Kela: Lääkekorvausmenot pienenivät 2017; viiden vuoden kasvu päättyi.

Viiden vuoden kasvu päättyi –
lääkekorvausmenot pienenivät vuonna 2017

Lääkekorvausmenot pienenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Näyttää kuitenkin siltä, että vuonna 2018 korvausmenot ovat alkaneet taas kasvaa.

Kela maksoi vuonna 2017 lääkekorvauksia 1,387 miljardia euroa, mikä on 1,8 % vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Korvausmenojen pieneneminen johtui hallitusohjelman säästötoimista, erityisesti diabeteslääkkeiden korvaustason alentamisesta.

Kokonaisuudessaan lääkkeiden myynti kuitenkin kasvoi hiukan. Etenkin veren hyytymistä estävien ja systeemisten viruslääkkeiden myynti kasvoi. Myös syöpälääkkeiden ja immuunivasteen muuntajien myynti kasvoi edelleen, joskin hitaammin kuin aiempina vuosina. Sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden myynti pieneni ensi kertaa vuosiin.

– Kuluvan vuoden tammi–syyskuun lukujen perusteella myös lääkkeiden korvausmenot ovat alkaneet jälleen kasvaa, toteaa Kelan erikoistutkija Leena Saastamoinen.

– Eniten ovat kasvaneet syöpälääkkeiden ja immuunivasteen muuntajien sekä veritautien lääkkeiden korvaukset. Sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeiden korvausmenot sen sijaan ovat pienentyneet.

Suomen lääketilasto 2017 nyt verkossa

Suomen lääketilasto 2017 on nyt saatavilla verkossa Kelan ja Fimean sivuilla.

Julkaisuun on koottu tilastotietoa lääkkeiden käytöstä ja lääkekustannusten korvaamisesta Suomessa. Tilastot perustuvat muun muassa lääkkeiden tukkumyyntitietoihin ja Kelan rekisteriaineistojen tietoihin lääkekorvausjärjestelmän piiriin kuuluvista lääkeostoista. Julkaisussa on sekä vuoden 2017 tiedot että aikasarjoja. Tiedot ovat suomeksi ja englanniksi.

Toisin kuin aiempina vuosina, julkaisua ei enää paineta, vaan se ilmestyy vain verkossa.

Suomen lääketilasto

Back to Top