Kela: Ikääntyvät käyttävät eniten yksityistä hammashoitoa

 

Joka kolmas 55–74-vuotias kävi yksityisessä hammashoidossa vuonna 2017. Ikääntyvät käyttävät yksityistä hammashoitoa eniten Pohjanmaalla, vähiten Suomussalmella ja Sallassa.


Katso kuva täysikokoisena.

Yksityisen hammashoidon palveluja käyttää eniten varttunut, osin jo eläkkeelle siirtynyt ikäluokka. Vuonna 2017 Manner-Suomessa joka kolmas 55–74-vuotias sai Kelalta korvausta hammashoidosta. Ikäryhmästä kaikkiaan 468 000 henkilöä sai korvausta hammashoidon kustannuksista.

– Useimmin korvauksia maksettiin ruotsinkielisellä Pohjanmaalla Pedersören kunnassa, Uusikaarlepyyssä, Pietarsaaressa ja Luodossa. Niissä yksityisiä hammashoitopalveluja käytti yli puolet 55–74-vuotiaista, kertoo pääsuunnittelija Timo Partio Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

– Vähiten korvauksia maksettiin Suomussalmella ja Sallassa, joissa samasta ikäryhmästä alle 5 % sai Kela-korvauksen.

55–74-vuotiaiden osuus hammashoidon korvausten saajista on kasvanut merkittävästi: 38 %:sta 47 %:iin vuosina 2006–2017. Osuuden kasvu on ollut tasaista, eivätkä korvausten leikkaukset vuosina 2015 ja 2016 hidastaneet sitä.

– Ikääntyvät yksityishammaslääkäripalvelujen käyttäjät ovat usein keski- tai hyvätuloisia, joilla on varaa maksaa tarkastukset ja toimenpiteet. Nykyjärjestelmässä asiakas vaihtaa harvoin yksityistä hammaslääkäriä. Hoidon hyvä laatu ja tuttu lääkäri pitävät asiakkaat tyytyväisinä, eikä hintojen nousulla ja Kela-korvausten leikkauksilla ole tässä ikäryhmässä ollut käyttöä vähentävää vaikutusta, pohtii Kelan tieto- ja viestintäyksikön päällikkö, tutkimusprofessori Hennamari Mikkola.

– Tilanne voi muuttua sote-uudistuksen myötä.  Ehdotetussa valinnanvapausmallissa asiakasmaksut ovat yksityisellä ja julkisella sektorilla samat. Silloin myös osa yksityissektorin kävijöistä saattaa siirtyä julkiseen järjestelmään.

Koko väestöstä joka viides kävi yksityisessä hammashoidossa

Vuonna 2017 koko väestöstä korvausta hammashoidosta sai joka viides (18,1 %).  Kela maksoi hammashoidon korvauksia yhteensä 52,5 milj. euroa noin miljoonalle henkilölle.

– Varttuneen ikäryhmän hammashoidon sisältö ei poikennut kaikkien korvauksen saaneiden hoidon sisällöstä, Partio sanoo.

55­­–74-vuotiaiden käynneistä 37 % liittyi paikkaushoitoon, kun taas kaikilla korvauksen saajilla vastaava osuus oli 36 %.  Hampaan kiinnityskudossairauden hoidossa osuudet olivat vastaavasti 14 % ja 12 %. Joka neljännelle 55­­–74-vuotiaalle korvauksen saajalle korvattiin myös suuhygienistin hoidon kustannuksia.

Tilastojulkaisu:

Back to Top