STM: Ensiavun ja sairaanhoidon takaamiseksi laiva-apteekissa oltava laivaväelle lääkkeitä ja hoitotarvikkeita 

 

Alukset, pelastusveneet ja -lautat on varustettava lääkkeillä ja hoitotarvikkeilla, jotka riittävät aluksella työskentelevän henkilöstön ensiapuun ja sairaanhoitoon. Pakollisten lääkkeiden, ensihoitopakkauksen ja muiden hoitotarvikkeiden lisäksi laiva-apteekeissa on oltava muun muassa lääkintäopas sekä tietyillä aluksilla myös lääkevalmistekirja ja vaarallisten aineiden opas. Laiva-apteekkien sisällöstä säädetään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella. Asetus tulee voimaan samaan aikaan laiva-apteekeista säädetyn lain (584/2015) kanssa 15. toukokuuta.

 

Asetuksessa on mainittu ne lääkkeet, joita jokaisessa laiva-apteekissa pitää olla. Sen lisäksi asetuksella säädetään muun muassa lääkkeiden luovuttamisesta ja siihen liittyvästä turvallisuudesta sekä laiva-apteekin säilytyksestä. Aluksessa on pidettävä lääkepäiväkirjaa, johon merkitään laiva-apteekkiin tehdyt hankinnat, poistetut lääkkeet ja hoitotarvikkeet ja niiden määrä. Aluksen laiva-apteekki sekä pelastusveneiden ja -lauttojen lääkkeet ja hoitotarvikkeet tarkastetaan säännöllisesti.

 

Laiva-apteekkeja koskevalla lailla ja asetuksella halutaan turvata se, että laivaväki saa aluksella tarvittaessa asianmukaista ensiapua ja sairaanhoitoa sairaus- ja tapaturmatapauksissa.

 

Lisätietoja Hallitusneuvos Liisa Katajamäki, STM, p. 029516 3329, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Erityisasiantuntija Markku Vanhanen, Trafi, p. 029 5347 001, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Työterveyshuollon erikoislääkäri Päivi Miilunpalo, Työterveyslaitos, p. 030 474 7529, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Back to Top