HS:Työnantajat korvaavat jopa hedelmöityshoitoja ja psykoterapiaa

Pieni osa työnantajista pitää poikkeuksellisen hyvää huolta työntekijöistään. Lisäetuuksina saatetaan korvata silmälaseja, hammashoitoa, lääkkeitä, ja hautauskuluja. Jollakin työpaikalla maksetaan perheenjäsenten sairausmenoja – jossain jopa hedelmöityshoitoja.

Lisäetuuksia tarjoavia työpaikkojen sairauskassoja on noin 130. Niiden piirissä on runsaat 150 000 työntekijää ja satoja työnantajia. Kahden miljoonan työterveyshuoltoon oikeutetun suomalaisen joukossa etuoikeutettujen joukko on siis pieni.

Suurin osa anteliaista työnantajista on yksityisiä isoja firmoja, esimerkiksi metsä- ja metalliteollisuuden yrityksiä.

Mukaan mahtuu myös julkisia toimijoita. Yle kustantaa työntekijöilleen 78 euron omavastuuta vastaan ilmaiset lääkkeet ja hammashoidon. Tampereen kaupunkikonsernin työntekijät saavat korvauksia muun muassa silmälaseista ja hierontakuluista.

Useimmiten lisäetuuksien taustalla on työnantajan ja työntekijöiden yhdessä hallinnoima vakuutuskassa. Työntekijät rahoittavat omia etuuksiaan maksamalla palkastaan joka kuukausi kassaan pienen osuuden.

Tampereen kaupungin kassassa osuus on puoli prosenttia. Yksityisistä Tradekan kassa perii palkasta yhden prosentin ja Koneen työntekijöiden kassa 1,4 prosenttia.

Työnantajat kustantavat kassan hallinnointikuluja ja maksavat usein kannustusmaksua. "Parhaimmillaan molemmat tuovat pöytään yhtä paljon. Toisessa ääripäässä ovat työnantajat, jotka eivät anna sairauskassan toimintaan mitään", kertoo Suomen Vakuutuskassat ry:n toiminnanjohtaja  Katri Ignatius.

Avokätisten työpaikkojen joukko on kutistunut, kun sairauskassoja on kuopattu. "Muutama kassa on lopettanut toimintansa vuosittain. Uusiakin kassoja perustetaan, mutta työnantajien varovaisuus hidastaa kehitystä", hän toteaa.

Usein työnantajan kannattaa tarjota lakisääteisiä paremmat etuudet. Koneen työntekijöiden sairauskassa rahoittaa työntekijän leikkauksesta yksityisessä sairaalassa 5 000 euroa. Se on laskettu halvemmaksi kuin pitää tätä sairauslomalla odottamassa pääsyä julkiseen hoitoon.

"Etuus on toki harkinnanvarainen ja työntekijä maksaa siitä 200 euron omavastuun", vakuutuskassan johtaja  Raija Hulkko sanoo.

Tradekan työntekijöille korvataan kassan jäsenyyttä vastaan 80 prosenttia sairaudenhoidon kuluista – myös silmälaseista ja hammaslääkärilaskuista. "Kävin juuri hammaslääkärissä ja jouduin paikkauttamaan yhden hampaan. Lasku oli 115 euroa, jonka vein kassaan. Käsittelyn jälkeen itselleni jäi maksettavaa 23 euroa", kassanjohtaja  Sisko Granath kuvaa.

Vakuutuskassat ry:n 114 jäsenkassasta kuusi maksaa sairauslomalla oleville työntekijöilleen täydennyspäivärahaa. Näin tekee ainakin vakavarainen Kone.

"Kassan jäsenet saavat meiltä taloudellista turvaa. Vastaanotoilla ei tarvitse olla omaa rahapussia kaivamassa. Riittää kun näyttää Kela-korttia, jonka taakse on kirjattu työpaikkakassan tunnus", Hulkko toteaa.

 

 

Back to Top